Logotype
Gamla Stan
Dränering pågår.*
familj2
hus1
Dränering pågår.*
familj2
Dränering pågår.*

Fuktproblem är snarare regel än undantag.

Över hälften av alla hus i Sverige får någon gång skador på grund av fukt och så många som 25 % av alla nya byggnader har fuktskador redan innan någon har flyttat in. Så gott som dagligen kan man läsa i tidningar, eller på nätet, om tvistemål mellan byggare och husägare eller hussäljare och husköpare som har sin upprinnelse i fukt.

Som köpare väger man tämligen lätt om man upptäcker fukt i efterhand, eftersom huset säljs ”i befintligt skick”. Bevisbördan är tung och därför gäller det att ge akt på följande varningssignaler innan köpehandlingarna skrivs på:

  • Lukt i källaren.
  • Material, t. ex .träväggar och parkettgolv som svällt eller spruckit.
  • Mögel och missfärgningar.
  • Saltutfällning (vita fläckar) på mur eller vägg.
  • Svampbildning.
  • Förekomst att småkryp (silverfiskar, hästmyror, spindlar m. fl.).
  • Kondens på fönster.
  • Fönster och dörrar som är svåra att öppna.

Detta gäller i synnerhet för äldre hus eftersom man tidigare inte var så noga med dräneringen. Källaren var tänkt som tvättrum och förvaringsutrymme, inte som allrum, hemmakontor eller gästrum.

10 000-tals fuktskador varje år.

Larmen duggar allt tätare om felaktiga huskonstruktioner och byggslarv. Det handlar om för hög alstring av inomhusfukt och om byggnader som är för täta. Ibland verkar problemen nästan omöjliga att åtgärda och försäkringspremierna skjuter i höjden. Extrem väderlek, i form av skyfall och översvämningar, kommer troligen att öka varför problemen med fukt, mögel och röta bara blir större och större.

Kondens, konvektion eller kapillär fukt.

I princip finns det tre sorters fukt; diffusion t.ex. kondens från en torktumlare); konvektion där fukten vandrar i springor och sprickor samt kapillär fukt, där fukten sugs upp via porerna i betongen – en naturkraft som inte går att tämja med traditionell dräneringsteknik.  Arid åtgärdar kapillär fukt som är den största ”boven i dramat”. Eftersom merparten av fukten kommer upp genom plattan, inte genom husets ytterväggar, som många tror, så går det inte att lösa med traditionell teknik – hur mycket man än gräver.

Det kan finnas flera orsaker till fukt i källare men den vanligaste är att vatten tränger in utifrån. Dränering kanske saknas eller fungerar inte som den ska, eller så finns det sprickor i grunden. Fukt är inte farligt i sig men när den kommer i kontakt med organiska material kan det orsaka problem som mögelangrepp, svampbildning och dålig lukt, med allvarliga konsekvenser för både egendom och hälsa.

Över 75 procents luftfuktighet är lika med risk.

Har du en inredd källare är det svårt att ta reda på vilka faror som döljer sig bakom väggbeklädnad och paneler. Några tumregler är att 60 procents luftfuktighet är att betrakta som torrt och att en relativ luftfuktighet på över 75 procent innebär en risk som måste undersökas och åtgärdas.

Arids besiktningsmän mäter fukten med en s.k. Protimeter från General Electric.

Arids besiktningsmän mäter fukten med en s.k. Protimeter från General Electric.

För att få ett säkert mått på luftfuktigheten bör du därför använda en fuktmätare. De instrument som används mäter fukten antingen i luften, inne i materialet (till exempel väggen) eller genom att scanna utanpå materialet. Du hittar instrumenten i fackhandeln (t. ex. Claes Olsson och Kjell & Co) eller så anlitar du en fackman för att göra en inspektion. Du kan t. ex. kontakta oss så kommer vi hem till dig och gör en fuktanalys  utan krav på att du måste anlita oss för att åtgärda de problem vi hittar.

 

 

 

Arid AB
Frölunda Smedjegatan 4
421 32 Västra Frölunda
Tel: 010-330 06 30
E-post: info@arid.se

Logotype
Absolut torrt på näset

NäsetVårt hus är byggt någon gång på 50-talet så det är ju inte så konstigt att vi så småningom fick problem med fukt och mögel i källaren. Men i stället för att göra som de flesta andra och gräva upp runt huset, valde vi att kontakta Arid. Efter besiktningen kom de och installerade systemet i början av november 2014. Knappt en månad sedan, den andra december, gjordes en kontrollmätning och vi kunde nöjt konstatera att det var absolut torrt i hela källaren.

Bo Andersson, Näset, Göteborg

×
Fukt i 60-talshus i Floda

DSC_0197 Vårt hus är byggt 1969, i tegel med källare av betong, som man gjorde på den tiden. I över 50 år fungerade det bra men sedan fick vi problem med fukt och mögel i källaren. Det både syntes och luktade.  Vi kontaktade Arid som kom och mätte. På åtta av 15 mätpunkter slog fuktmätarens visare i botten. Sedan installerades systemet och efter 30 dagar var det torrt på samtliga punkter. Nu är även all lukt borta och källaren är behaglig att vistas i igen.

Anna och Sune Kvist
Apelvägen 11, Floda
Tel 0302-316 88

×
Farlig fukt på fritidshem i Svenljunga.

SvenljungaFör några år sedan byggdes källaren i en av Mogaskolans huskroppar om till fritidshem. Efter ett tag upptäckte vi med blotta öga att i stort sett samtliga väggar var fuktiga, något som för oss är oacceptabelt med tanke på att fukt är extra farligt för barn och risken för astma och allergier. Vi grävde upp både gräsmattor och asfalteringen runt huset och för att komma ner till plattan var vi tvungna att gräva riktigt djupt. Sedan satte vi Isodrän runt hela huset, sådde nya gräsmattor, asfalterade om och räknade med att problemet var löst. Knappt ett år senare var fukten tillbaka. I plattan, där vi inte hade kommit åt att dränera mätte vi upp hela 99,6 % relativ fuktighet. Vi skyfallen låg det hela 20 cm vatten på golvet. Det var då vi kontaktade Arid. I mitten på januari 2015 mättes fukten på 31 olika punkter. På 16 av dessa slog fuktmätaren i botten. Endast en av mätpunkter visade torrt. Därefter installerades Arids system. Vid kontrollmätningen två månader senare var det torrt på alla mätpunkter utom en. Efter ytterligare några veckor var även denna mätpunkt torr. Sedan dess har vi inte haft några problem.

Michael Boije, projektledare vid Svenljunga Verksamhetslokaler AB

×
Riksbyggen
×
Riksbyggen

I nästan 20 år har Riksbyggen försökt få stopp på vattnet. Med Arid gick det på 25 dagar.

riksbyggen”Vi hade ett förråd som vi hade försökt att få ordning på i 15-20 år. Det har läckt in vatten så att det ständigt stod vatten på golvet, periodvis har det till och med runnit vatten i källaren. Ibland har vi haft personal som har sugit vatten, var och varannan dag. Vi har haft mängder med folk som har försökt, vi har grävt på utsidan, injekterat i väggarna, vi har försökt en massa saker för att få ordning på detta men det har inte fungerat. Och då kom jag i kontakt med Björn på Arid som sa att – Jodå, vi ska nog få ordning på den här källaren. Jag var skeptiskt till detta men då sa Björn – att fungerar det inte så slipper ni betala och i min värld är det en ganska bra deal. Sedan satte de igång och det med bravur. Det tog ungefär 20 till 25 dagar innan det var torrt. Och sedan dess har det bara blivit bara torrare och torrare

I början trodde vi att det hela berodde på att dräneringen var slut men nu tror vi att vattnet rinner under huset. En del av huset står på berg, en annan del på en gammal mosse. Det är väl bara så att vattnet nu efter alla år har letat sig tillbaka till sin naturliga väg igen. Och det har då Arid lyckats trycka undan så nu är det torrt. När det rummet blev torrt så insåg jag att det här nog är en metod som fungerar ganska bra och därför beslöt vi att använda samma teknik i källargången, där vattentrycket var så stort att vattnet kom rakt upp ur trappan. Här hade vi till och med installerat pumpar för att få bort vattnet men ingenting hjälpte. Efter 10 dagar med Arids teknik så var det torrt här också och idag är det snustorrt.”

Thomas Aronsson
Förvaltare på Riksbyggen i Göteborg

×
Terrasser och tvivel

terrasser och uteplatser

”Vi hade stora problem med fukt i källaren men på grund av våra terrasser var det inte läge att gräva. Så efter mycket tvivel, informationsinsamling och samtal med min far, som är kemiingenjör, så vågade jag slutligen satsa på den nya tekniken. Den dagen installationen gjordes regnade det ganska mycket och vi såg faktiskt hur vattnet sipprade in där det var som värst. Där sattes en extra slinga vilket inte var något problem eftersom det ingick hela 50 meter i priset.

Innan de gick gav de mig tips om vad jag själv kunde göra för att få bäst resultat, bland annat att flytta på stuprännor. Jag struntade dock i det så vid kontrollmätningen 30 dagar senare var det ett par mätpunkter som fortfarande låg en liten bit över godkänt resultat. Efter att ha fixat till stuprännorna kändes källaren riktigt bra. Hur jag än synade kunde jag inte dra någon annan slutsats än att källaren var torr och jag kunde äntligen sätta igång och renovera.”

Oscar, villaägare, Linköping.

×
Svåråtkomlig fasad

svåråtkomlig fasad

”Vid dräneringen av vår fastighet lämnades en fasad som var för svår att komma åt med vanliga dräneringsmetoder. Som en följd av detta fick vi fukt och dålig lukt i en del källarförråd. Innan installationen av det nya systemet gav mätningen max utslag för fukt. Nu, efteråt, är det torrt. Ett minst sagt smidigt system när man har en svåråtkomlig fasad.”

Representant för Brf Alfhemsgatan 7, Göteborg.

×
Hög tid sa Anticimex

”Vi hade anlitat Anticimex för en fuktbesiktning och resultatet visade att något måste göras. Den nya tekniken, med aktiv elektroosmos, kändes smidig och värd att prova. Inför installationen uppmätte installatören samma värden som Anticimex. 30 dagar sedan gjordes en kontrollmätning och samtliga värden visade på torrt. Även i golvet, fast det inte omfattades av garantin. Prova därför den nya tekniken innan du gräver upp hela tomten.”

Husägare på Sjöaråsvägen, Lindome.

×
Berg med spricka i källaren

spricka i vägg

”Vi har en källare med berg som går in i ena hörnet vilket gör det omöjligt att dränera med traditionella metoder. Här har det varit grönt av mögel i flera år. När vi stötte på den nya tekniken på Villamässan var vi minst sagt tveksamma och det blev inte bättre efter att vi varit ute och läst på nätet. Sedan upptäckte vi att de som hade negativa kommentarer inte hade någon egen erfarenhet av tekniken och i kombination med den unika 30-dagars-garantin bestämde vi oss för att prova.

Vid besiktningen reserverade sig installatören för att hörnet med bergsklacken skulle bli torr, med mindre än att den delen putsades om. När den gamla putsen knackades bort upptäcktes dessutom en spricka i berget som transporterade stora mängder vatten. Man valde då att komplettera sin teknik med ett mindre dräneringsrör i den nya putsen för att lätta på vattentrycket. Idag är det helt torrt och fint igen. Vi rekommenderar Arid, de tar ett totalansvar för problemets lösning och kan så mycket mer om fukt än att borra in lite pinnar i väggen.”

Nöjd villaägare på Forellgatan.

×
Suterränghus på berg

suterränghus i Mölndal

Ett suterränghus som ligger nedanför en bergssluttning som transporterar en hel del vatten. Garage, förråd och tvättstuga har stora fuktproblem. Vid kontrollmätning innan installation får man maximalt utslag på mätaren. I förrådet kunde installatören till och med vrida vatten ur isoleringen. Efter 30 dagar är det torrt på 20 mätpunkter av 22. En av väggarna har ett stuprör utan avrinning vilket ger ett extremt vattentryck. Felet ska åtgärdas och en ny kontroll av väggen ska göras efter nyår.

Familjen Lundberg, Mölndal

×
Berg i dagen

Berg i dagen

”Vi hade fukt i källaren och dessutom en utbyggnad, med ca 10 cm stående vatten, där ett berg kom i dagen. Under ett antal år har vi haft flera entreprenörer som tittat på vårt problem men alla har tackat nej till att åta sig arbetet.

Arids representant sa att problemet gick att lösa men att det krävde extra arbete i form av att klä in berget med betong. Först rengjordes berget, armerades och putsades. Därefter gjöts det nya systemet in i betongen. De valde också att lägga in ett dräneringsrör för att avleda det värsta flödet. Nu har vi kontrollmätt källaren och äntligen är den torr. Självklart har det höjt värdet på vårt hus. Om du inte redan har dränerat, prova Arid.”

Ägaren till Elof Lindälvsvägen 41, Lindome.

×
Översvämning i bottenvåning

radhus_grodinge”Kommunens vattenledning som gick över tomten hade sprungit läck en fredag och pumpat vatten hela helgen. Bottenvåningen var helt översvämmad. Efter ett omfattande saneringsarbete ansåg försäkringsbolaget att det inte fanns mer att göra, trots att mätningar fortfarande gav fullt fuktutslag i ytterväggar och hjärtvägg. Även golvet var fuktigt, vattnet hade runnit ner under plattan och sögs upp i väggarna på grund av kapillärkraften.

Vi installerade den nya tekniken som bygger på så kallad aktiv elektroosmos och efter 60 dagar var det helt torrt. Kanske hade det varit värt att installera den här tekniken i ett tidigare skede, direkt när vattenskadan var ett faktum? Ett litet tips till alla försäkringsbolag.

Anonym radhusägare i Grödinge.

×
Mellanvägg mot grannen

Fuktig mellanvägg mot grannen

”Vi hade brottats med fuktproblem i en av våra affärslokaler under flera år, utan att lyckas. Största problemet var i en mellanvägg mot grannfastigheten. Att dränera med traditionella metoder var därför inte möjligt. Vi valde att prova den nya tekniken eftersom vi inte hade något att förlora. Om det inte blev torrt skulle vi inte behöva betala.

Efter två månader syntes ingen förbättring. Orsaken visade sig vara att bruket i väggen med åren hade förvandlats till rena sanden och att systemet då inte kan få kontakt. Vi fogade då om hela väggen men efter ytterligare 30 dagar var det fortfarande blött och det på varenda mätpunkt. Den här gången var det kontrollboxen som felade. Den byttes ut och efter ytterligare 30 dagar var det torrt överallt. Därför måste jag helt enkelt rekommendera den nya metoden – systemet är onekligen fantastiskt.”

Ronny Signert, ordförande Brf Aschebergsgatan 32, Göteborg.

×
Sluttningshus av lättbetong

väggar i lättbetong

”Vårt hus ligger i en sluttning och har väggar av lättbetong. Vid förkontrollen visade värdena på mycket höga fukthalter, på de flesta mätpunkterna slog mätaren i taket. Källaren hade också en rätt så kraftig lukt. Lättbetong har visat sig vara lite lurigare att torrlägga än andra material men efter en viss tvekan åtog man sig att göra installationen med garanti om torrt inom 30 dagar.

Vid efterkontrollen var lukten betydligt mindre och alla mätpunkter utom två visade torrt. Dessa två hade stuprör på utsidan varför det kan vara dålig avrinning som är problemet. Vi har nu åtgärdat detta och en ny kontrollmätning ska göras inom kort. Min rekommendation är att prova den nya tekniken innan ni gräver upp.

Guy Alexandersson, Kungsbacka

×
Omöjlig fukt i golv

Fukt i golv

”Vi hade mycket fukt i golv och hade precis bestämt mig för att gräva upp och dränera med traditionella metoder då jag besökte Villamässan och upptäckte aktiv elektroosmos. Tack vare det förmånliga priset och den unika garantin bestämde jag mig för att prova. Vid den mätning som föregick installationen uppvisades mycket höga fuktvärden, både i väggar och golv.

Vi konstaterade dessutom att golvet inte kunde åtgärdas med traditionella metoder. Då jul och nyår kom mitt i testperioden gjordes efterkontrollen först efter ca sju veckor, mot normala fyra. Samtliga mätpunkter visade torrt och i golvet hade fukten reducerat med ca 60 procent.”

Björn Myberg, Stora Höga.

×
Älskade rabatter

älskade rabatter

”Vi bor i ett hus som är byggt 1946 och ville göra snyggt i vår källare där putsen på en del väggar hade släppt från golvet och 60 cm upp. Först begärde vi in en offert från en välrenommerad firma på traditionell dränering. Det var dyrt, tyckte vi, men ännu värre var att behöva ödelägga våra älskade rabatter med alla växter som vi ägnat många år att odla upp. Sedan läste vi om en teknik som påstods kunna göra källaren torr utan att gräva upp rabatter. Vi var skeptiska till en början men efter att ha läst om andra fall på deras hemsida och träffat deras representanter beslöt vi oss för att sätta igång.

I april 2013 installerades systemet. Vid mätningen efter 30 dagar fann vi att källaren inte var torr och inte efter 70 dagar heller. Installatören rekommenderade oss att hacka bort den gamla putsen och ta bort träullsplattorna bakom. Sagt och gjort. Fyra veckor efter omputsningen och installationen av systemet var väggarna torra. Den unkna källarlukten är nu helt och det till halva kostnaden mot att dränera med traditionella metoder.”

Daniel och Runa Gustafsson, tel 033-24 82 38.

×
Sekelskifte med granitväggar

Källare med granitväggar.

”Vi bor i ett sekelskifteshus med granitväggar. Sedan länge hade vi haft fuktproblem, med mögeltillväxt, utan att hitta en lösning. Gräva gick inte då vi inte ägde marken utanför. Rummet var snyggt inrett med bl. a klinkergolv men tyvärr obrukbart. När installationen av det nya systemet skulle göras upptäcktes dessutom att fogarna mellan stenarna endast var sand efter många års urlakning och inte mer än 2-3 cm djupa. Därför gjordes först en omfogning. Den nya tekniken blev det som räddade allt. Smartare sätt att torka en källare kan inte finnas.”

Peter Breding, Skanse Fastigheter Johannebergsgatan 24, 412 55 Göteborg.

×
Fuktigt trots avfuktare

”Först läste vi en massa negativa skriverier om tekniken; att det skulle vara ”bluff och båg”, så resonemanget gick fram och tillbaka. Vårt hus är byggt i början av 60-talet och putsen på väggarna hade börjat släppa, trots att avfuktare vi hade satt in gick dygnet runt. Dessutom är källaren uppvärmd och vi eldar extra i en kamin under den kalla årstiden. Att slippa gräva upp tomten med allt som det medför fällde avgörandet så vi bestämde oss för att prova detta, för oss, nya dräneringssätt. Tekniken går ju ständigt framåt och ingen av de jag pratade med av de som hade gjort det före oss var negativa.

Mätningen innan installationen visade på mycket fukt – med mätvärden som gick helt utanför skalan. Efter en månad gjordes en ny mätning och nu hade värdena minskat till en tredjedel. För säkerhets skull lät vi Anticimex göra en oberoende mätning och den visade på samma värden. Vi är glada att vi tog denna chans och kan vi få fler att våga så har Arid vårt telefonnummer.”

Lisette i Kalmar

×
Färgsläpp hos HSB

HSB dränering Göteborg

”Vår HSB fastighet på Getekullsvägen 18-20 i Sävedalen visade sig ha fukt i väggarna. Färgen släppte och det såg allmänt tråkigt ut. Vi valde att dränera med aktiv elektroosmos eftersom vi tyckte att det var skönt att slippa gräva upp tomten.

30 dagar efter installationen visade mätvärdena att väggarna var torra. För säkerhets skull gjordes en ny mätning efter 90 dagar och även denna visade att väggarna var torra. Det blev en snygg lösning på problemet och vi är mycket nöjda.

Elektrodslingan lades in dolt, i ett fräst spår som spacklades. Kostnaden blev minimal jämfört med det vi skulle ha betalat om vi hade grävt. Tack för ett trevligt bemötande och ett gott samarbete.

Franz Syrovy, HSB Bockemossen, Göteborg.

×
Villa med uppvuxen trädgård

klinstenhus_2”Tack vare den nya tekniken slapp jag gräva upp hela min trädgård. Jag bor i en villa byggd 1962 och började få stora problem med fukt i källaren. I början av 2014 genomfördes en fuktmätning med Protiometer som visade ett medelvärde på 780 vilket betyder mycket blött. Därefter installerades det nya systemet. Vid en kontrollmätning knappt en månad senare hade medelvärdet sjunkit till 217. Nu jobbar systemet vidare mot ännu lägre värden. Det är ett ”outstanding” system för alla med uppvuxen trädgård och jag är jätte, jättenöjd.”

Karin Lindstén, tel 0739-66 59 01.

×
Hus i svacka mellan berg.

 

20140815_kallekarr”Vårt hus ligger i en svacka mellan berg där allt vatten ska förbi och därför har det alltid varit mer eller mindre fuktigt i källaren. Då vi har väldigt nära till berget och en altan med uterum har vi dragit oss för att försöka gräva. Sedan fick vi se en annons om aktiv elektroosmos och blev mycket nyfikna. En säljare kom hem till oss och konstaterade att fuktigheten var mycket hög i väggar och golv men menade att det var väl värt ett försök. Om det inte fungerade skulle vi få pengarna tillbaka.

Efter ca en månad installerades systemet och efter ytterligare en månad låg värdena långt under gränsvärdet. Nu har vi börjat måla väggarna och lägga in heltäckningsmatta. Det känns väldigt skönt att kunna använda källaren igen, utan fukt och unken källarlukt.

Pontus och Monica, info@wilenmarin.se

×
Alternativ till utvändig dränering.

”Vi sökte ett alternativ till traditionell utvändig dränering. Vår styrelse hade varit på en mässa och lyssnat på en föreläsning om den nya tekniken med elektroosmos. Herrarna i styrelsen var mycket skeptiska men jag, som kvinna, såg många vinningar med denna metod. Till slut beslöt vi oss att prova i en ca 40 meter lång sektion av huset. På bara några veckor både såg och kände vi ett gott resultat och nu är vi mycket glada att vi vågade prova. Inom kort kommer vi att göra samma sak med resten av källaren i vår fastighet.”

Lena Lundqvist, Brf Mockaskeden 5, Göteborg.

×
Lidingö museum

lidingoThumbVilla Fornboda är ett innehållsrikt hus från förra sekelskiftet som bland annat huserar Lidingö Museum. I dess källare rymdes museets arkiv som hotades av fukt. I de gamla källarväggarna, bestående av natursten och puts installerades vårt system varefter innerväggarna putsades om.  Att dränera källare i natursten var alltså ingen konst för Arid. Nu är det torrt och om du inte tror oss är du välkommen att kontakta Helena Appell som är fastighetsförvaltare i Lidingö Stad.

×
Meny
×